ریبال کردن چیپ گرافیک به معنی توپ گذاری قلعی دوباره است. این عمل با پاک کردن تمامی توپ های قلعی قدیمی و تعویض آنها با توپ های جدید انجام می شود. ریبال کردن یا توپ گذاری قلعی بر روی مادربرد لپ تاپ ها ف کامپیوترهای رومیزی ، کنسول های بازی و یا چیپست های موبایل انجام می شود.
روی صفحه تراشه های مختلف سیستم توپ هایی با جنس قلع در ردیف های منظم به صورت خطوط عمودی و افقی قرار دارند. کار این توپ های قلعی برقراری ارتباط الکترونیکی است و نقش بسیار حیاتی در دستگاه دارند. در این مقاله از نمایندگی ایسوس به نحوه ریبال کردن چیپ گرافیک می پردازیم.
دلایل ریبال کردن چیپ گرافیک
ذوب شدن توپ های لحیم کاری
یکی از دلایل ریبال کردن چیپ گرافیک دستگاه های مختلف ، ذوب شدن توپ های لحیم کاری تراشه اصلی است که در اثر استفاده زیاد یا عدم تهویه در چیپ گرافیک ایجاد می شود که در نتیجه موجب سیاه شدن صفحه نمایش می گردد.
آسیب دیدن توپ های قلعی تراشه ها
از دلایل دیگر توپ گذاری قلعی دوباره چیپ گرافیک در دستگاه های مختلف ، آسیب دیدن این توپ ها است. که در اثر این آسیب نیز عملکرد قطعه به مشکل خورده و ممکن است که دستگاه حین کار هنگ کند.عدم حفظ ارتباط پیوسته می تواند از عوارض دیگر آسیب دیدگی توپ های قلعی تراشه ها باشد.
به طور کلی آسیب دیدگی توپ های تراشه عبارتند از :
- داغ شدن تراشه برای مدت زمان طولانی
- آسیب دیدگی ناشی از ضربه (ممکن است که در اثر ضربه به دستگاه ، ارتباط لایه قلعی قطع شده باشد و در این حالت باید لایه قلعی به درستی روی پایه های تراشه سوار شود تا ارتباط مجدد برقرار شود.)
- ترک خوردگی و فرسودگی ( یکی دیگر از موارد آسیب دیدگی توپ های قلعی تراشه که باعث می شود تا عمل ریبال کردن چیپ گرافیک در دستگاه انجام گیرد ، ایجاد ترک های ریز در توپ های قلع است که می تواند در اثر فرسودگی یا استفاده طولانی مدت از دستگاه به وجود آمده باشد.)
برای تعویض ال سی دی لپ تاپ ایسوس کلیک کنید !
لیست ابزارهای مورد نیاز برای ریبال کردن چیپ گرافیک
- هویه : ابزار دستی است که برای لحیم کاری استفاده می شود ، این دستگاه گرمای مورد نیاز برای ذوب شدن قلع را فراهم می کند.
- خمیر لحیم : از ابزارهای مورد نیاز دیگر برای توپ گذاری قلعی دوباره چیپ گرافیک ، خمیر لحیم است. خمیر لحیم کاری ماده ای است که جهت برقرار ساختن اتصالات بین پایه قطعات و سطح مسی در مدارهای چاپی مورد استفاده قرار می گیرد.
- قلع کش مس : این ابزار از جنس مس بوده و کار اصلی آن این است که کل سطح لحیم را از یک اتصال لحیم کاری شده جدا کند.
- نگهدارنده چیپ BGA : این ابزار یک پایه معمولی بوده که جهت نگهداری چیپ برای برای ریبال کردن چیپ گرافیک استفاده می شود.
- شابلون BGA : یک تکه ورق فلزی بوده که سوراخ های زیادی بر روی آن برای توپ های لحیم وجود دارد. این ورق از جنس استیل با کیفیت ساخته شده و می توان آن را مستقیما با سشوار صنعتی و یا دستگاه BGA گرم کرد تا فرآیند توپ گذاری قلعی دوباره چیپ گرافیک سریع و آسان انجام شود.
- توپ های قلع : توپ های کوچکی هستند که به طور تصادفی در سطح STM پراکنده می شوند و کار اصلی آنها برقراری ارتباط بین چیپ و برد مدار چاپی است.
- دستگاه BGA : این دستگاه برای تامین گرما در ریبال کردن چیپ گرافیک به کار می رود. عمدتا برای اتصال یا از بین بردن چیپ های BGA استفاده می شود.
نحوه ریبال کردن چیپ گرافیک
- اولین مرحله در توپ گذاری قلعی دوباره چیپ گرافیک ، بیرون آوردن مادربرد و چیپست است.
- سپس باید هیت سینک دستگاه را جدا کنید.
- پاک کردن سطح چیپ ( برای انجام این مرحله از ریبال کردن چیپ گرافیک بهتر است که از الکل ایزوپروپیل %90 استفاده کنید.)
- زدن خمیر مایع در چهار گوشه چیپست
- پوشاندن سایر قطعات مادربرد با استفاده از ورق فویل
- چسباندن سیم سنسور حرارت به فویل اطراف چیپ
- قرار دادن مادر برد در دستگاه BGA برای شروع ریبال کردن کارت گرافیک
- تنظیم کردن دستگاه بر روی حرارت متوسط
- حال در این مرحله از توپ گذاری قلعی دوباره چیپ گرافیک باید به جدا سازی چیپ پس از شروع ذوب شدن لحیم ، بپردازید.
- برداشتن قلع باقی مانده از روی چیپست
- گذاشتن خمیر لحیم روی سطح چیپست برای تثبیت قلع های جدید
- قرار دادن کاور پایین ، شابلون و کاور بالای کیس نگهدارنده روی چیپست
- مرحله بعدی از ریبال کردن چیپ گرافیک مربوط به به قرار دادن توپ های قلع روی صفحه فلزی و پر کردن سوراخ ها است.
- باز کردن کاور و جداسازی آن
- گرما دادن به توپ های قلع
- نصب مجدد هیت سینک پس از خنک شدن کامل برد و چیپست
- و در نهایت تست کردن دستگاه
نکته : گاهی ممکن است که ریبال کردن چیپ گرافیک مشکل دستگاه شما را حل نکند و شما مجبور شوید که برای دستگاه خود یک مادربرد جدید خریداری کنید. همچنین اگر یکبار عمل توپ گذاری قلعی دوباره چیپ گرافیک را انجام داده باشید نمی توانید مجدد آن را تکرار کنید و در این صورت نیز باید برای دستگاه خود یک مادربرد جدید خریداری کنید.